Ευθύμιος ο Μέγας_-Санкт Евфимий Великий _ Saint Euthymius the Greatim3972Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

 Εορτάζει στις 20 Ιανουαρίου

Ο όσιος Ευθύμιος αγαπούσε την ησυχία ως «τρυγών φιλέρημος». Ήθελε να ζει «μόνος μόνω Θεω», μακριά από τους θορύβους.Πόθησε βαθιά την ουράνια Βασιλεία του Θεού.

Είχε ως πρότυπο τον άγιο Αρσένιο το Μέγα. Δεν έτρωγε ούτε συναντιόνταν με άλλους, χωρίς να είναι μεγάλη ανάγκη, εκτός από το Σάββατο και τη Κυριακή. Προσπαθούσε να μιμηθεί τον άγιο Αρσένιο, στην ησυχία, στην σιωπή, στην ταπεινοφροσύνη, στα δακρυα,στην προσευχή,στα ευτελή ρούχα, στη νηστεία. Ήταν φιλέρημος και μισόδοξος.Κοντά του μαθήτευσαν οι Άγιοι Γεράσιμος ο Ιορδανίτης(4 Μαρτίου) ,Κυριακός ο Αναχωρητής(29 Σεπτεμβρίου) ,Θεόκτιστος Παλαιστίνης συνασκητής του οσίου (3 Σεπτεμβρίου), Σάββας ο Ηγιασμένος (5 Δεκεμβρίου), έλαμψε με την σοφία,την αγιότητα ,τα θαύματα  και σαν μαγνήτης τραβούσε τον κόσμο και γέμισε με μοναχούς την έρημο της Παλαιστίνης, γύρω από τον Ιορδάνη.

Πολλές φορές, έλεγε, είδε Αγγέλους με τους οποίους συλλειτουργούσε και οι οποίοι υπηρετούσαν σαν διάκονοι.

Όταν στις 19 Ιανουαρίου του 473 μ.Χ. κοιμήθηκε ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας, ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης είδε σε όραμα κατά τη στιγμή που προσευχόταν στη Λαύρα, το τέλος του Οσίου. Αυτό αναφέρεται στη διήγηση του Αγίου Κυριακού του Αναχωρητού, ο οποίος συνόδευσε τον Όσιο Γεράσιμο στην κηδεία του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας.

Ο όσιος Κυριακός πριν από την κοίμησή του παρέδωσε τους βίους των οσίων Σάββα του Ηγιασμένου και Ευθυμίου του Μεγάλου στον Άγιο Κύριλλο, Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων.

ascens

Σε ενα κείμενο του Σεραπίωνος Θμουπόλεως (4ος αιών.) για τον μοναχισμό διαβάζουμε,

«Πόσο υπερέχει στην τιμή το άγιο σχήμα σας! Πόση ευωδία πνευματική αποπνέει! Πόσο μεγάλο είναι το επάγγελμα που διαλέξατε! Κανένας λόγος δεν μπορεί να το εξυμνήσει! Ώ επάγγελμα που αγγίζεις τον ουρανό! Ώ επάγγελμα που συνδέεσαι με το Θεό! Ώ επάγγελμα που μοιάζεις με αγγέλους! Ώ επάγγελμα που διασώζεις το «κατ’ εικόνα»! Ώ επάγγελμα που παραστέκεσαι κοντά στο Θεό! Ώ επάγγελμα που είσαι για το Θεό το πιο τίμιο! Ώ επάγγελμα με το οποίο σώζεται ο κόσμος! Μακαρίζοντάς σας κάποιος δίκαια θα μπορούσε να πει: “μακάριοι οι άμωμοι εν οδώ, οι πορευόμενοι εν νόμω Κυρίου” ».

Ευθύμιος ο Μέγας-Санкт Тимми Великого, Saint Efthimios the Great-Διὰ χειρὸς Φωτίου Κόντογλου.ceb5cf85ceb8cf85cebcceb9cebfcf83

Απολυτίκιον Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου. Ήχος δ΄  .

Ευφραίνου έρημος η ου τίκτουσα, ευθύμησον η ουκ ωδίνουσα. ότι επλήθυνέ σοι τέκνα, ανήρ επιθυμιών των του Πνεύματος, ευσεβεία φυτεύσας, εγκρατεία εκθρέψας, εις αρετών τελειότητα. Ταις αυτού ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, σώσον τας ψυχάς ημών.

https://iconandlight.wordpress.com/2015/01/19/%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%AE%CE%BC/