Μέγα και θαυμαστό είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ακόμη και οι αναχωρητές και οι ερημίτες άλλο τίποτε δεν ποθούσαν παρά να τούς δοθεί αυτή ή δυνατότητα, να λάβουν τη Θεία Μετάληψη. Η όσια Μαρία η Αιγύπτια ικέτευσε τον όσιο Ζωσιμά να της φέρει τα Άχραντα Μυστήρια κοντά στον Ιορδάνη Ποταμό και να την κοινωνήσει.

Ο αββάς Παφνούτιος, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στον όσιο Ονούφριο, βρήκε μια ταπεινή σύναξη τεσσάρων νέων σε ηλικία ασκητών στήν έρημο. Τούς ρώτησε αν και πώς λάμβαναν τη Θεία Κοινωνία κι εκείνοι του απάντησαν ότι άγγελος Κυρίου τούς επισκεπτόταν κάθε Σάββατο και Κυριακή και τούς μετέδιδε τη Θεία Κοινωνία. Ο Παφνούτιος έμεινε μαζί τους μέχρι το επόμενο Σάββατο και πείστηκε προσωπικά για το θαυμαστό γεγονός.

Όταν ξημέρωνε εκείνο το Σάββατο μία άρρητη ευωδία απλώθηκε σε όλο το κοινόβιο. Την ώρα πού οι μοναχοί βρίσκονταν σε προσευχή, παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου ως ένας ωραίος νέος, φεγγοβόλος και εξαστράπτων, ο οποίος έφερε τα Άχραντα Μυστήρια.

 Ο Παφνούτιος έπεσε καταγής έντρομος, άλλα οι αδελφοί τον ανασήκωσαν και τον έφεραν μπροστά στον άγγελο: έτσι έλαβε κι αυτός μαζί τους τη Θεία Μετάληψη από το χέρι ενός αγγέλου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδιου τού Παφνουτίου, έτσι μεταλάμβανε τόσο ο όσιος Ονούφριος όσο και άλλοι αναχωρητές και ερημίτες – από το χέρι αγγέλου. Ο Θεός, ο Οποίος προνοούσε για τη φυσική τους συντήρηση, δεν τούς στέρησε τη ζωοπάροχο τροφή του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου Ιησού Χριστού.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΜΗΝΑΣ  ΙΟΥΝΙΟΣ.

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/06/blog-post_144.html?m=1