Περιστατικό από την ζωή του οσίου γέροντα, ιερέα της Πόμπιας, παπά Νικόλα Φουστανάκη ,όπως την άκουσα από την εγγονή του ,την γερόντισσα Γαλακτία.
Ο παπά Νικόλας Φουστανάκης ήταν άγιος.Παππούς από την μητέρα της γερόντισσας Γαλακτίας.Έφυγε για τον ουρανό 97 ετών στις 7-7-1949.Λειτουργούσε μέχρι τα 92 χρόνια του.Τότε οι ιερείς δεν έβγαιναν στη σύνταξη.Ήταν άμισθοι και κολλημένοι ισοβίως στην Αγία Τράπεζα.
 
 
Κάποτε,στα βαθειά γεράματα του παπά Νικόλα πήγε μια γριούλα με πρόβλημα στη μνήμη, τύπου άνοιας,να κοινωνήσει.Έκανε μια απότομη κίνηση και έριξε κάτω τη θεία κοινωνία.Ο παπά Νικόλας έντρομος, έσκυψε με δάκρυα και λυγμούς και καθάρισε με τη γλώσσα του από το πάτωμα του παλαιού Αη Γιώργη,το μέρος της θείας κοινωνίας που έπεσε.
 
Μετά την οσιακή κοίμηση του παπά Νικόλα,πριν τελεσθεί το 40 ήμερο μνημόσυνό του,τον είδε στον ύπνο της, ολοζώντανο και χαρούμενο η Σφηνιάδαινα ,η μητέρα της μεγαλύτερης σήμερα ηλικιακά Πομπιανής Ελένης Πεδιαδιτάκη.Τον είδε να περνά, στολισμένος, χαρούμενος και ολόλαμπρος από τη γειτονιά της.Τον προσκάλεσε για καφέ αλλά απάντησε ότι δεν είχε χρόνο.
Έπειτα της είπε:

-Σήμερα παιδί μου είχα δικαστήριο.
-Δικαστήριο, θείε παπά εσύ,ιερωμένο πρόσωπο;παρατηρησε η Σφηνιάδαινα.
-Θυμάσαι, παιδί μου, όταν μου έριξε η Τιτάκαινα τα Άγια;
– Το θυμάμαι θείε.
– Ε…Σήμερα είχαμε τη δίκη.
– Και τι απογινε θείε Παπά;
– Αθωοθήκαμε και οι δύο.Ουτε και εγώ έφταιγα,γιατί δεν πρόλαβα να στηριχθώ,ούτε και εκείνη γιατί δεν ήταν καλά στο μυαλό.Μόνο θέλω να πας να πεις στη κόρη μου ( μητέρα της γερόντισσας) να βάλει θυμίαμα και να δοξολογήσει το Θεό.Αυτη μόνο τη δυσκολία πέρασα.Ξέρεις, εμείς οι ιερείς,δινουμε λόγο εκεί πάνω για την παρακαταθήκη του Χριστού που πιάσαμε στα χέρια μας.
Πως την διαχειριστήκαμε με τα λόγια μας,με τα χέρια μας και με όλη την ζωή μας.Αλλοίμονο στο βέβηλο και προδότη ιερωμένο.Μη τα ρωτάς παιδί μου τι παθαίνει εκεί που είμαι τώρα…
Να ‘χουμε την ευχή και του αγιασμένου παππού παπά Νικόλα Φουστανάκη και της αγιασμένης εγγονής Γαλακτίας Κανακάκη,που έδωσε η ηρωοτόκος και αγιατόκος Πόμπια (γενέτειρα του απελευθερωτή της Κρήτης από τους Τούρκους Καπετάν Μιχάλη Κόρακα και του στενού επιτελείου του) στην Κρήτη,στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία!!!
 
Από Εύα Τορνεσακη
https://proskynitis.blogspot.com/2022/02/blog-post_99.html#more