Ό άγιος Γρηγόριος ό Φωτιστής, Επίσκοπος Αρμενίας

Ό Γρηγόριος γεννήθηκε σε μια επιφανή οικογένεια πού συνδεόταν με τούς βασιλικούς οίκους της Περσίας (βασιλιάς Άρταβάν) και της Αρμενίας (βασιλιάς Χοσρόης). Όταν ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους δύο οίκους, ο Γρηγόριος αποσύρθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Εκεί πρωτάκουσε γιά τη χριστιανική Πίστη, βαπτίστηκε και αργότερα νυμφεύθηκε. Απ’ τον γάμο του απέκτησε δύο γιούς, τον Βαρτάνη και τον Αριστάκη, τούς οποίους αφιέρωσε στην υπηρεσία της Εκκλησίας.

Μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ο Γρηγόριος επέστρεψε στην Αρμενία και έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία του βασιλιά Τιριδάτη (σ.τ.μ. γιου τού Χοσρόη, 3ος αι.). Τον υπηρετούσε πιστά, γι’ αυτό και ο Τιριδάτης τον αγαπούσε. Όταν όμως έμαθε ότι ο Γρηγόριος είναι χριστιανός, ο βασιλιάς εξοργίστηκε υπερβολικά. Τον πίεζε να αρνηθεί τον Χριστό και να προσκυνήσει τά είδωλα, άλλά απέτυχε. Τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και ύστερα τον πέταξε σε έναν βαθύ λάκκο γεμάτο μέ δηλητηριώδη ερπετά. Όμως ο Πανόπτης Θεός διαφύλαξε αβλαβη τον άγιο Γρηγόριο, ο οποιος έζησε εκεί μέσα δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Υστερα ο Τιριδάτης εξόρμησε για να εκδιώξει όλους τους χριστιανούς απ’ τό βασίλειό του. Δεν δίστασε μάλιστα να εισβάλει σε γυναικείο μοναστήρι όπου υπήρχαν τριάντα επτά μοναχές, μάξι μέ την Ηγουμένη Γαϊανή. 

Αφού τις θανάτωσε όλες μέσα σε φρικτά βασανιστήρια, ο Τιριδάτης δαιμονίστηκε και η όψη του παραμορφώθηκε σαν αγριόχοιρου! Λίγο αργότερα η αδελφή του είδε σε όνειρο έναν άνδρα έκλαμπρο, ο οποιος της είπε ότι ο Τιριδάτης θά γινόταν καλά μόνον εάν έβγαινε ο Γρηγόριος από τον λάκκο. Πραγματικά, όταν τον έβγαλαν στην επιφάνεια, ό άγιος θεράπευσε τον Τιριδάτη. Κατά την επιθυμία του θεραπευμένου βασιλιά, ο Γρηγόριος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αρμενίας και βάπτισε τον βασιλιά. Χάρις στην Πρόνοια του Θεού ο Τιριδάτης βοήθησε με υλικά μέσα το έργο του Φωτιστού επισκόπου Γρηγορίου, ό όποιος περιόδευε σε όλη την Αρμενία και κατηχούσε τον λαό στη χριστιανική Πίστη.

Ό άγιος Γρηγόριος ολοκλήρωσε την πολύμοχθη επίγεια ζωή του, σε προχωρημένη ηλικία, το έτος 335 . Έν τω μεταξύ χειροτονήθηκε επίσκοπος ο γιός του Αριστάκης και συνέχισε το ποιμαντορικό και πνευματικό έργο του πατέρα του. Ό Άριστάκης ήταν ένας απ’ τους 318 Άγιους Πατέρες της Ά Οικουμενικής Συνόδου.
Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ . ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ ΜΗΝΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ.

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2018/09/blog-post_200.html?m=1