Έπι βασιλείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, στην  διάρκεια μιας εξεγέρσεως στην Κωνσταντινούπολη, κάποιοι οργισμένοι άνδρες επιτέθηκαν στο άγαλμα του αυτοκράτορα της Βασιλεύουσας κι έσπασαν τη, μύτη και τα αυτιά του.

Πολλοί ήταν τότε οι αυλοκόλακες που έσπευσαν να πουν τα μαντάτα στον αυτοκράτορα και να έκφράσουν την αποστροφή τους για τον τρόπο πού αυτοί οι βάνδαλοι έσπασαν τη, μύτη και τα αυτιά της προτομής και του ζητούσαν να τιμωρήσει παραδειγματικά τούς παραβάτες.

Ό μέγας αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ψηλάφισε μέ τα χέρια του το πρόσωπό του, τη μύτη καί τα αυτιά του καί είπε στούς κόλακες: «Αισθάνομαι ότι η μύτη καί τα αυτιά μου είναι σώα καί αβλαβή!».

Κατησχυμένοι τότε οι αυλοκόλακες αποσύρθηκαν.

Μέ τέτοια μεγαλοψυχία πρέπει όλοι να υπομένουμε τις προσβολές των άλλων! Ωστόσο, ας ακούμε μέ ιδιαίτερη προσοχή τις κατηγορίες πού μεταφέρουν σ’ εμάς οι δικοί μας κόλακες. Θά πρέπει πάντα να ομολογούμε ενώπιον τού Θεού καί στον ίδιο τον εαυτό μας ότι εμείς, εξαιτίας των αμαρτιών μας, αξίζουμε ακόμη χειρότερες προσβολές απ’ αυτές πού μάς προσάπτουν οι άλλοι!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.  Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ.  ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ.  ΜΗΝΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

http://apantaortodoxias.blogspot.com/2019/05/blog-post_55.html?m=1