Ο Άγιος Παντελεήμων (περίπου 275-305) ή αλλιώς Παντελέων (το πραγματικό του όνομα) καταγόταν από τη Νικομηδεία της Μ. Ασίας και έζησε τα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.). 

 Προερχόταν από εύπορη οικογένεια, υιός του Ευστοργίου, πρώην εθνικού, και της Ευβούλης, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Αν και διακρινόταν για τη ρητορεία του, σπούδασε ιατρική κοντά στον Ευφρόσυνο, κατηχήθηκε δε και βαπτίστηκε από τον
πρεσβύτερο Ερμόλαο μυστικά, ο οποίος ήταν ιερέας στην Εκκλησία της Νικομηδείας. Έπειτα από τη δική του βάπτιση πείθει και τον πατέρα του να γίνει κι αυτός χριστιανός. Όταν πέθανε ο πατέρας του, εκποίησε όλη την περιουσία του, ώστε να βοηθήσει τους φτωχούς προσφέροντας δε τις ιατρικές του υπηρεσίες άνευ χρέωσης σε όσους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Ο Άγιος Παντελεήμων έκανε και αρκετά θαύματα στο όνομα του Χριστού κι αυτός ήταν κι ο λόγος που μαρτύρησε. Όταν το έμαθε αυτό ο αυτοκράτορας ζήτησε αμέσως την σύλληψή του καθώς και τον αποκεφαλισμό του. Όμως, προτού τον αποκεφαλίσουν ο Άγιός μας δέχθηκε πολλών ειδών μαρτύρια. Όμως, γιατί έχει επικρατήσει αυτή η φράση στις μέρες μας;
Γύρω στο 1830, στο Άστρος Κυνουρίας είχε εμφανιστεί ένας άνδρας, που ισχυριζόταν πως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας και πως είχε έρθει στην περιοχή με μόνο σκοπό να σώσει τον κόσμο από τις τότε αρρώστιες. Ο άγνωστος αυτός άνδρας δεν έκανε θαύματα όπως ο πραγματικός άγιος κι έτσι οι ντόπιοι, αφού τον είχαν καταλάβει τον άφηναν να λέει ό,τι θέλει. Ωστόσο είχε αρχίσει να μαθαίνεται και στα γύρω χωριά η παρουσία του “αγίου” κι έτσι πλήθος κόσμου με σοβαρές ασθένειες έφθανε στο Άστρος, ώστε να τους γιατρέψει ο υποτιθέμενος άγιος. Έτσι οι ντόπιοι ειρωνικά έλεγαν γι’ αυτούς τη φράση “ κουτσοί, στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα”.
Αχιλλεοπούλου Μαρία, Θεολόγος