Ο παπα-Εφραίμ ο Κατουνακιώτης ήταν πολύ βιαστής στα πνευματικά. Πίσω από την πόρτα του κελλιού του είχε γράψει: <<Αδέκαστος κριτής>>, και κάθε βράδυ μισή ώρα με τρία τέταρτα έβαζε τον εαυτό του στο σκαμνί και έκρινε τις πράξεις του και προσπαθούσε να μην ξαναπέσει στα ίδια σφάλματα.

Διηγείτο ο παπα-Διονύσιος ο Μικραγιαννανίτης ότι ο παπα-Εφραιμ, όταν σπανίως έβγαινε στον κόσμο, ύστερα έκανε τρεις με τέσσερις μήνες να ξανά βρει την κατάσταση που είχε. Κάποια φορά είχε στεναχωρεθεί πολύ που έχασε την προτέρα κατάσταση του, και ζήτησε από τον παπα-Διονύσιο να του δώσει στο κελί του για λίγο καιρό το Λείψανο του Αγίου Νεκτάριου, για να τον παρακαλέσει να τον βοηθήσει.
Είχε πολλά δάκρυα. Τον συνάντησε κάποιος μοναχός στον δρόμο να επιστρέφει από την Αγία Αννα και τα μάτια του έτρεχαν δάκρυα συνέχεια. Είχε ένα μαντηλάκι και τα σκούπιζε.
Έλεγε ο παπα-Εφραιμ:
✓ Είδες καλόγερο να μη ρωτά; Θα πλανηθεί. Για να γλυτώσει κανείς την πλάνη πρέπει να ρωτά.
✓ Οι πατέρες την καλογερική την θεμελίωσαν στην υπακοή.Είδες μοναχό να μη λέει <ευλόγησον>, μη περιμένεις προκοπή.
✓ Ξέρεις τι δύναμη έχει το <ευλόγησον>; Συντρίβει τα κέρατα του διαβόλου.

✓ Θέλεις δάκρυα; Από την υπακοή θα τα βρείς, όχι από την προσευχή.
✓ Βάση τις ευχής είναι η υπακοή.
✓ Δεν μας σώζει ούτε η ευλάβεια ούτε τίποτα άλλο, παρά μόνο η υπακοή.
✓ Θέλετε να αγιάσετε; Θέλετε να ευωδιάσετε; Σου λέει κάτι ο γέροντας. <<Να ‘ναι ευλογημένο>>. Μην κάνεις διάκριση αν σου αρέσει η δεν σου αρέσει αυτό που σου λέει ο Γέροντας η ο αδελφός σου. <<Να ‘ναι ευλογημένο>>.
✓ Όταν ευωδιάζει κάποιος σημαίνει ότι όχι μόνο εσώθη, αλλά προσέγγισε και την αγιότητα.
✓ Από πείρα φαρμακερή σας λέω, μόνο το <<να ‘ναι ευλογημένο>> θα σας αγιάσει και θα σας σώσει. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό που λέει ο Γέροντας, εμείς να πούμε <<να ‘ναι ευλογημένο>>.
~Από το βιβλίο: “Από την ασκητική και ησυχαστική Αγιορείτικη παράδοση, Άγιον Όρος 2011, σελίδα 532
Πηγή: https://www.koinoniaorthodoxias.org/gerontes/o-gerontas-papa-efraim-katounakiotis/